zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten Huis


Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
T 0299 - 671286

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.


Tentoonstelling:
Beklemmend en Bevrijdend, Tweede Wereldoorlog in regio en 75 jaar bevrijding tot en met 5 mei 2020.
Is De Rijp gered? tentoonstelling rond uitgave boek Gebouwd in De Rijp 2tot en met 15 maart 2020.

Binnenkort in dit museum:
Jan Groenhart Landschappen. Van kust tot polder. vanaf 15 mei 2020
Presentatieproject groep 8 van basisschool De Balein, vanaf 18 maart 2020


Actuele openingstijd: 16 oktober 2019 t/m 14 april 2020
                                   di t/m zo van 13.00 - 16.00 uur
nieuws

Flinke groei Museum In ’t Houten Huis

Museum In ’t Houten Huis sluit 2019 af met een groei van de bezoekcijfers van 14%. Totaal bezocht bijna 6250 bezoekers het museum, inclusief raadhuis in Graft en museumboot Maria Lijntje.
“Dat is een mooie toename”, aldus Erik Luik, conservator van het museum. De tentoonstellingen over slibaardewerk en schilder Sebastiaan Groot plus de nieuwe museumjeugduniversiteit hebben hieraan bijgedragen.


lees verder...

Museumjeugduniversiteit krijgt vervolg

Na een succesvolle start van de eerste sessie van de museumjeugduniversiteit in het najaar, start Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, een nieuwe serie, waarvoor nu kan worden ingeschreven. 
Professoren, ingenieurs kortom experts vertellen over hun vak aan kinderen van 8 tot en met 12 jaar op vier zondagmiddagen in het voorjaar van 2020. Uitgenodigd is de vrouw die het wereldrecord fietsen heeft verbroken, schilder Sebastiaan Groot vertelt over hoe hij verhalen in zijn werk schildert (en dat met de kinderen ook gaat uitproberen), de boswachter legt uit wat de gevaren voor de weidevogels in de Eilandspolder zijn. Ook komt er iemand die nog verhalen kan vertellen uit de Tweede Wereldoorlog. 
 

lees verder...

Oproep bevrijdingsrok voor tentoonstelling 2e Wereldoorlog

Museum In ’t Houten Huis staat van 19 december tot 5 mei stil bij de Tweede Wereldoorlog in de regio en 75 jaar bevrijding. Voor de tentoonstelling zoekt het museum nog bevrijdingsrokken die tentoongesteld mogen worden. U kunt deze nationale feestrok een plek geven in de tentoonstelling door het uit te lenen: museum@houtenhuis.nl


lees verder...

meer nieuws

agenda

Is De Rijp gered?

Rond de uitgave van het boek Gebouwd in de Rijp 2 heeft Museum In ’t Houten Huis een tentoonstelling gemaakt, die op dit fenomeen inhaakt. Dit onder de titel ‘Is De Rijp gered?’ een knipoog naar de actiegroep Redt De Rijp uit de jaren ’60 en ’70. Van verpauperd dorp tot museumdorp, is De Rijp gered?
 
Ter gelegenheid van de uitgave van het boek Gebouwd in De Rijp 2, zal VVV De Rijp geopend zijn op zaterdag 1 en zondag 2 februari van 12.00-15.00 uur.  Voor  wie daar een boek koopt, is er een kortingskaart voor een bezoek aan het museum.
lees verder...

Beklemmend & BEVRIJDEND!

Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Johan Vet en Jan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen. Opening 19 december, voor publiek vanaf 20 december tot en 5 mei 2020. lees verder...

meer agenda