zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Aankoop van een Weeshoff - tentoonstelling compleet

De tentoonstelling 'De Koeien van Weeshoff' is compleet met de nieuwe aanwinst 'Een koe in de Schermer' van Klaas Weeshoff. 
 
Wij hebben een koe gekocht. Nee, niet dinsdag op de Purmerender markt, maar met een bod op een veiling. Een koe in de Schermer, op een houten paneel vastgelegd door schilder  Klaas Weeshoff.

lees verder...

WalvisWeken: bekijk de filmpjes

Met begeleiding van Marjan Geveling maakte kinderen een animatiefilmpje.

Plastic soep van Charlotte en Valentijn:


lees verder...

Maak kennis met Ellis Doeven, fotograaf


Een citaat van Ellis Doeven op de website Dutch Culture:

Ik heb de afgelopen negen jaar gewerkt aan het project ‘Maktak and Gasoline’. Het is een fotografisch portret van een Inuit jachtgemeenschap in het Arctische deel van Alaska, het geboortedorp van mijn man Art. Ik heb daarover een fotoboek gemaakt, dat volgende week vrijdag uitkomt, en eind april opent mijn eerste solo-expositie in het Anchorage Museum in Alaska.


lees verder...

meer nieuws

agenda

In de galerij: De Koeien van Weeshoff

In de galerij van het museum zijn koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff (1830-1860), huisschilder van beroep. 
 
Onze collectie bevat veel werk van Hendrik Weeshoff. Het zijn vooral tekeningen. We hebben een selectie gemaakt van koeien en stieren uit de periode 1843 tot 1851. 
Het grootste deel van zijn werk, waaronder veel vee, maar ook bloemen en mensen, tekende hij al op 15 jarige leeftijd. Waarschijnlijk door zijn vroegtijdige dood is hij het stadium van schetsen nooit ontgroeid.
lees verder...

Jan Kieft (1798-1870) - Schilder en Schutter

Wij zetten in onze zomerexpositie de Rijper portretschilder Jan Kieft (1798-1870) in het zonnetje. 
 
Al vóór 1700 woonden de Kievitenfamilie in De Rijp. De naam Kievit onderging een verbastering naar Kieft. Jan werd als zoon van Jan Jansz. Kieft en Trijntje Fiers op 10 juli 1798 geboren, deze zomer dus 220 jaar geleden. 

Het talent van Jan junior werd ontwikkeld als leerling van Thomas Ferdinand Joseph Bianchi, portretschilder te Amsterdam. Jan zocht zijn geluk en werk in diverse plaatsen: in 1822 te Amsterdam, in 1824 te De Rijp, in 1834 te Maarssen, in de periode 1835-1837 te Utrecht, en vanaf 1838 weer in Amsterdam. Een studiereis naar België en Duitsland maakte hij in 1828.
lees verder...

Tentoonstelling Grafter raadhuis

Onze jaarlijkse (kleine) tentoonstelling op de begane grond van het raadhuis in Graft heeft de wandtegel als thema.
De tegels die u gaat zien zijn grotendeels afkomstig uit  huizen in Graft en De Rijp.

Lees het bericht over de tentoonstelling in Graft. lees verder...

meer agenda