zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten Huis


Tuingracht 13
1483 AP De Rijp

Welkom in ons museum 
Museum In 't Houten Huis is iedere dag geopend, behalve op maandag, van 11.00 tot 17.00 uur. Onze vrijwilligers onvangen u graag.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis


Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

nieuws

Pop-up Steenhof in museum


lees verder...

De Geheimen van DE KAJAK (verlengd tot en met 7 januari 2024)

We schrijven 10 augustus 1938. Een tiental Rijpers heeft zich verenigd om te komen tot een Oudheidkundig Genootschap De Rijp, de oprichting van ons museum. De aftrap werd gegeven bij het Raadhuis. Op de foto met…de kajak! Dit iconische object werd hier symbolisch, door de directeur van de Maatschappij tot bevordering van Nijverheid, in bruikleen gegeven aan het net opgerichte genootschap.
Zo was deze kajak één van de eerste objecten voor het museum. Wat weten we van de kajak en hoe is hij hier terecht gekomen?
 


lees verder...

MuseumJeugdUniversiteit (maart-juni)

Museum In ’t Houten Huis heeft deze keer extra spannende colleges gepland staan voor kinderen rond de 8 en 12 jaar! De kinderen gaan kijken naar de uitrusting van de politie, ze gaan een kijkje nemen in een echte ambulance, ze gaan alles leren over hoe de brandweer vroeger te werk ging en hoe dat nu gaat en een loods gaat de kinderen vertellen én leren hoe je een echte schipper wordt, al varende aan boord van museumboot de Maria Lijntje. Er zijn nog enkele plekken vrij. Aanmelden kan via www.museumjeugduniversiteit.nl of stuur een mail naar museum@houtenhuis.nl
lees verder...

meer nieuws

agenda

Brochure

De geheimen van DE KAJAK - de brochure! Lees alle achtergrondinformatie van de tentoonstelling en het onderzoek rustig thuis op de bank, € 4,--per stuk, verkrijgbaar in onze museumwinkel. Let op, in beperkte oplage gedrukt. Bezoek ook de tentoonstelling als je toch in de buurt bent, dat kan tot en met 7 januari! lees verder...

KAPLA in het museum

Kapla in het museum tijdens de schoolvakantie!

Wel een kleine disclaimer van onze beheerder, als je eenmaal begint kan je niet meer stoppen (serieus). Ze daagt jong en oud uit om haar creaties met de grond gelijk te maken en er iets grandioos voor in de plaats te bouwen. Bouwers klaar, bouwen maar!
 
lees verder...

Willem Barents in Museum In ’t Houten Huis tot 1 juli 2023

Museum In ’t Houten Huis haalt Willem Barents in huis met een nieuwe expositie geïnspireerd op het nieuwe boek ‘’Five Journeys (door het noordpoolgebied en het nieuwe Rusland op zoek naar Willem Barents)’’ van JaapJan Zeeberg.

 
Voor iedereen die opgroeide tijdens de Koude Oorlog had Nova Zembla evengoed op een andere planeet kunnen zijn. Gevangen in het pakijs van het Noordpoolgebied en verborgen in een als vijandig beschouwde natie, is het eiland generaties-lang ontoegankelijk geweest. Maar de wereld veranderde en Russen en Nederlanders zochten samen naar het Behouden Huys, het schip en graf van Willem Barents. JaapJan Zeeberg stond op die plek, bij het graf van Willem Barents. Hij zat tijdens het ongeluk van onderzeeër Koersk twee weken geïsoleerd op het onherbergzame eiland Waaigats, voor de kust van Nova Zembla. ‘’Five Journeys’’, vijf reizen door het Noordpoolgebied, gaat over mensen die Nova Zembla ontdekken, op zoek naar sporen van een kleine historische gebeurtenis tegen de achtergrond van het einde van de Sovjet-Unie en het begin van het nieuwe Rusland.

 


lees verder...

meer agenda