zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Herfstvakantie: kindermiddag op woensdag 24 oktober

In de galerij van het museum hangen allemaal tekeningen met koeien van Hendrik Weeshoff. Geïnspireerd door deze tekeningen gaan de kinderen een placemat met koeien maken.
 
Deze placemat wordt gelamineerd en kan je thuis onder je bord leggen. 

lees verder...

Heeft u een bijzondere of unieke verzameling?

Voor onze wintertoonstelling zijn wij op zoek naar bijzondere of unieke verzamelingen van bewoners van het Schermereiland en omgeving.  
 
Vind u het leuk om uw verzameling aan een groot publiek te kunnen laten zien? Dat kan binnenkort bij ons in het museum.

De komende wintertentoonstelling staat in het teken staan van bijzondere verzamelingen. Bent u in het bezit van een verzameling, die niemand anders heeft?
Meldt u zich dan vóór 28 oktober a.s. aan bij het museum en wellicht gaat het resultaat van uw hobby, van uw passie onder de schijnwerpers aan de wand of in de vitrines van het museum.

lees verder...

Aankoop van een Weeshoff - tentoonstelling compleet

De tentoonstelling 'De Koeien van Weeshoff' is compleet met de nieuwe aanwinst 'Een koe in de Schermer' van Klaas Weeshoff. 
 
Wij hebben een koe gekocht. Nee, niet dinsdag op de Purmerender markt, maar met een bod op een veiling. Een koe in de Schermer, op een houten paneel vastgelegd door schilder  Klaas Weeshoff.

lees verder...

meer nieuws

agenda

In de galerij: De Koeien van Weeshoff

In de galerij van het museum zijn koeien te zien van onder andere Hendrik Weeshoff (1830-1860), huisschilder van beroep. 
 
Onze collectie bevat veel werk van Hendrik Weeshoff. Het zijn vooral tekeningen. We hebben een selectie gemaakt van koeien en stieren uit de periode 1843 tot 1851. 
Het grootste deel van zijn werk, waaronder veel vee, maar ook bloemen en mensen, tekende hij al op 15 jarige leeftijd. Waarschijnlijk door zijn vroegtijdige dood is hij het stadium van schetsen nooit ontgroeid.
lees verder...

Jan Kieft (1798-1870) - Schilder en Schutter

Wij zetten in onze zomerexpositie de Rijper portretschilder Jan Kieft (1798-1870) in het zonnetje. 
 
Al vóór 1700 woonden de Kievitenfamilie in De Rijp. De naam Kievit onderging een verbastering naar Kieft. Jan werd als zoon van Jan Jansz. Kieft en Trijntje Fiers op 10 juli 1798 geboren, deze zomer dus 220 jaar geleden. 

Het talent van Jan junior werd ontwikkeld als leerling van Thomas Ferdinand Joseph Bianchi, portretschilder te Amsterdam. Jan zocht zijn geluk en werk in diverse plaatsen: in 1822 te Amsterdam, in 1824 te De Rijp, in 1834 te Maarssen, in de periode 1835-1837 te Utrecht, en vanaf 1838 weer in Amsterdam. Een studiereis naar België en Duitsland maakte hij in 1828.
lees verder...

Tentoonstelling Grafter raadhuis

Onze jaarlijkse (kleine) tentoonstelling op de begane grond van het raadhuis in Graft heeft de wandtegel als thema.
De tegels die u gaat zien zijn grotendeels afkomstig uit  huizen in Graft en De Rijp.

Lees het bericht over de tentoonstelling in Graft. lees verder...

meer agenda