zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Welkom met coronatoegangsbewijs, 
Museum In 't Houten Huis heet u van harte welkom. We zijn dagelijks open van 13.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag). Wel vragen wij u uw coronatoegangsbewijs mee te nemen, die wij zullen checken. Hiermee volgen wij de maatregelen van de Rijksoverhied, om het coronavirus te beteugelen.  
Reserveren en mondjeskapje zijn niet nodig in deze zogeheten doorstroomlocatie. 

Nieuwe tentoonstellingen 
Streekdracht, van kust tot kust, vanaf 12 oktober 2021 tot 24 april. Zie tentoonstellingen.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 
 


nieuws

De Pracht van Streekdracht


Twee weken geleden opende burgemeester Anja Schouten van Alkmaar de tentoonstelling Streekdracht, van kust tot kust in de bomvolle Grote Kerk. Vele genodigden hadden zich overeenkomstig het thema uitgedost en de Schermer Dansers maakte het feestje compleet. Sindsdien mag het museum niet klagen over gebrek aan interesse in dit thema. Wat verrast de bezoeker? De pracht van de steekdracht! Van modern tot 18e en 19e eeuws.

lees verder...

Wapenbord van het Waterschap de Schermer


Sinds De Rijp onder de gemeente Alkmaar valt, 2015, kreeg het museum ook een erfgoeduitbreiding met de polders Starnmeer en de oude droogmakerij de Schermer. De subtitel van Museum In ’t Houten Huis – museum voor Schermereiland – is sinds die tijd te beperkt. Daarom zijn  we blij met een bruikleen van een wapenbord van Waterschap De Schermeer uit 1833, die nu in het museum prijkt. Een onbekende kunstenaar schilderde het tafereel op hout. De bruikleeninstantie is dan ook de opvolger van het opgeheven waterschap De Schermeer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

lees verder...

Gouden Eeuw en school


Het thema Gouden Eeuw is een onderwerp dat op de basisschool wordt besproken. Ons museum heeft een prachtig educatief programma voor schoolgroepen. Zo kwam groep 6 van De Balein uit De Rijp een dagdeel op bezoek. Zij kregen een rondleiding langs de Gouden Eeuw van hun eigen dorp. ‘Juf’ Els en ‘meester’ Gervien, vrijwilligers, lieten het museum, het raadhuis, de sluis en de kerk zien. Over de grote brand, de walvissen, burgemeesterskamer en grafzerken. “Het was super, ik heb veel geleerd’ reageerde een leerling in zijn verslag.

lees verder...

meer nieuws

agenda

Museumjeugduniversiteit vanaf september!

Vier professoren, experts of wetenschappers geven college in De Rijp over onderwerpen als walvisjacht, fotograferen met drones, energie en aquariumvissen. Nieuwsgierige en vraaggrage kinderen kunnen vanaf eind september weer terecht bij het museum. De inschrijving is gestart  Inschrijven kun je hier.


lees verder...

meer agenda