zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Per 1 augustus weer open van dinsdag t/m zondag van 13 - 17 uur
Reservering vooraf is niet meer nodig. Wel hanteren wij de anderhalve meter afstand en verzoeken u zich daar aan te houden. Risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn en de maaregelen op te volgen. Het gaat volgens RIVM om kwetsbare ouderen en mensen die in de risicogroep zitten. 

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Tentoonstelling
Rijke Rijpers, tentoonstelling rond nieuwe boek  Koopman in De Rijp, van 21 augustus tot en met 17 januari 2021.'
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
De kracht van de vaste collectie, toegepaste kunst van Willem en Arie Spaarman, in Rederskamer vanaf 16 juli.
Presenteer het verleden, 9 minipresentatie van leerlingen van groep 8 van basisschool De Balein.

Verwacht
Streekdrachten, eind januari tot half juni 2021
Jan Groenhart, 
Landschappen van kust tot polde, half juni tot half september 2021

Jan Groenhart is een succesvol landschapsschilder. Vanaf medio 2021  toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. 

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

nieuws

VSB Fonds Beemster steunt Educatie


Met een royaal bedrag ondersteunt VSB Fonds Beemster de educatiedoeleinden van Museum In ’t Houten Huis. Het museum heeft educatie als speerpunt om de jonge generatie vertrouwt te maken met de geschiedenis van hun omgeving. Om dat op een aantrekkelijke, eigentijdse en vernieuwende manier te doen is geld nodig. VSB Fonds Beemster heeft het hele project, dat bestaat uit meerdere onderdelen, volledig en exclusief financieel ondersteund.


lees verder...

Rijke Rijpers

Museum In ’t Houten Huis blijft in De Rijp met de nieuwe tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’.
De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot 17 januari 2021, weer aandacht voor.
 


lees verder...

De kracht van de vaste collectie

‘De kracht van de vaste collectie’ is voor Museum In ’t Houten Huis het uitgangspunt om aandacht te besteden aan toegepaste kunst. “We gaan terug naar eind 19e, begin 20e eeuw, waar de huisschilder ook de kunstschilder was, waar vader en zoon Spaarman een welkome aanvulling vonden op hun inkomen als huisschilder”, vertelt Erik Luik, consevator van het museum. Het museum is in het trotse bezit van enkele van die interieurobjecten; slee, kast, klompen, kamerschermen, tafels. Deze worden, samen met enkele schilderijen voor het eerst bijelkaar gebracht in de prachtige Rederskamer. “We laten zien hoe men een eeuw geleden ook op een creatieve wijze aan inkomstenaanvulling deed, net als in deze coronatijd wel gebeurt.”


lees verder...

meer nieuws

agenda

meer agenda