zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Even gesloten
Tot nader bericht houden we de deuren van het museum dicht om een bijdrage te kunnen leveren aan het beteugelen van het coronavirus.  

Verwacht
Fotowedstrijd 'Vang corona in beeld' tentoonstelling vanaf moment opheffing lockdown.
Jan Groenhart, 
Landschappen van kust tot polder, 24 april t/m 19 september 2021

Streekdrachten vanaf oktober 2021.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 


nieuws

Vitrines Pronken


Vier spiksplinternieuwe vitrine staan te pronken in Museum In ’t Houten Huis. Natuurlijk gaat het in een museum om de inhoud van een vitrine maar in dit speciale geval gaat het juist om het meubel zelf. Het is gemaakt door de firma Velthout uit Graft of persoonlijker: door Guus en Laura. Twee jonge meubelmakers die dit ambacht goed in de vingers hebben.

lees verder...

Kibbelvissen tijdens de walvisjacht


Omdat schepen tijdens de walvisjacht in het vangstgebied vaak bij elkaar lagen, konden moeilijkheden vaak niet uitblijven. Het kwam nogal eens voor dat niet duidelijk was welke harpoen het eerst de walvis had getroffen. Beide commandeurs maakten dan aanspraak op de walvis. Dit verschijnsel werd wel kibbelvisserij genoemd.

lees verder...

Jong en vrijwillig

In een tijd dat veel vrijwilligers in het coronajaar verplicht thuisblijven – omdat  het museum dicht is – was er toch een bijzondere  vrijwilliger actief. Bijzonder omdat deze Nienke Nooij (21 jaar) in actie kwam voor het museum omdat haar stage stokte vanwege datzelfde virus. Ze zocht naar alternatieven en vond dat hier. Haar oma Els en opa Paul Nooij zijn al jaren betrokken als vrijwilligers van het museum en brachten Nienke in contact. 
lees verder...

meer nieuws

agenda

Museumjeugduniversiteit biedt stip op horizon

Museum In ’t Houten Huis biedt een stip op de horizon aan de jeugd van 8 tot en met 12 jaar in een tijd  dat musea nu weer dicht zijn vanwege de lockdownmaatregelen rond het coronavirus. Vier professoren, experts of wetenschappers geven college in De Rijp over onderwerpen als walvisjacht, fotograferen met drones, energie en aquariumvissen. Nieuwsgierige en vraaggrage kinderen kunnen vanaf half maart weer terecht bij het museum, de dan geldende coronamaatregelen in acht nemend. Misschien in het museum zelf maar mogelijk ook, vanwege beperkte ruimte in het museum, in het raadhuis van De Rijp. De inschrijving start 19 december om 12.00 uur en gezien grote namen, moet je er snel bij zijn! Inschrijven kun je hier.

Programma:
Zondag 14 maart 2021 om 13.30 uur
Fotograferen met een drone?
Wiebe de Jager weet alles van drones. Hij heeft er een boek over geschreven ‘drone fotografie’. Een drone is een klein vliegtuigje met camera. Hij vertelt wat je kunt doen met een drone. Mag je overal vliegen en foto's maken? Feit is dat je er natuurlijk prachtige foto’s mee maken. En als het mag, laat Wiebe de drone wel even de lucht in om het museum – en jullie – van bovenaf te fotograferen. 
 
Zondag  18 april 2021 13.30 uur
Wat is energie eigenlijk?
Dit wordt een college over energie vol met proefjes. Niet zo gek als je weet dat het wordt gegeven door Rob van Hattum.  Rob maakt al dertig jaar radio- en televisieprogramma's over wetenschap en technologie, recent bij de VPRO. Ook is hij inhoudelijk directeur van Nemo, dat groene science centre in Amsterdam. Het gaat vanmiddag over energie. Energie is nodig om vooruit te komen, om dingen te maken en te doen. Heel  alledaags eigenlijk maar waarom wordt er zoveel over gesproken? Is er dan een probleem met energie? En wat is dan duurzame energie? 
 
Zondag 16 mei 2021 om 13.30 uur
Hoe richt je een aquarium in? 
Wendy de Jong is een expert op het gebied van vissen; aquariumvissen wel te verstaan. Ze neemt je mee in die kleurrijke onderwaterwereld. Het wordt een echte workshop; handen uit de mouwen met watertesten en aquaria inrichten. Wendy is begonnen met guppies in een bak water.  Daarna heeft ze aquaria ingericht in Artis, Ouwehands Dierenpark en Burgers’ Zoo.  Bereid je voor op een actief college.
 
Zondag 13 juni 2021 13.30
Hoe jaagden ze vroeger op walvissen?
Onderzoek doen op de Noordpool is niet voor watjes. De walvisprofessor van vanmiddag heeft wel wat meegemaakt in het Noordpoolgebied. Professor dr. Louwrens Hacquebord, emeritus hoogleraar Archtische en Antarctische Studies, heeft expedities geleid naar Spitsbergen. Naast spannende ervaringen met ijsberen en de snijdende poolkoude,  is de walvisprofessor veel te weten gekomen over deze enorme zoogdieren van de zee en over de jacht erop. Ook vanuit De Rijp werd in de 17e en 18e eeuw  op walvissen gejaagd. 
lees verder...

meer agenda