zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
T 0299 - 671286

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.


Tentoonstelling:
De Winterschilder, een selectie schilderijen uit eigen collectie met wintertaferelen. Vanaf donderdag 5 december in de galerij.

Binnenkort in dit museum:
Beklemmend en Bevrijdend, Tweede Wereldoorlog in regio en 75 jaar bevrijding vanaf 20 december


Actuele openingstijd: 16 oktober 2019 t/m 14 april 2020
                                   di t/m zo van 13.00 - 16.00 uurnieuws

De Winterschilders

Het Schermereiland met zijn fraaie landschapstaferelen en rustieke plaatsen, leent zich uitstekend voor wintertaferelen. Uiteenlopende kunstschilderende huisschilders hebben dit in een schilderij vastgelegd. Uit de collectie van Museum In ’t Houten Huis zijn een aantal van die werken, vooral van vader en zoon Spaarman, vanaf heden tot eind januari te zien onder de titel De Winterschilders.


lees verder...

Beklemmend & BEVRIJDEND!

Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Jan Vet en Johan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen. Opening 19 december, voor publiek vanaf 20 december tot en 5 mei 2020.
lees verder...

Oproep bevrijdingsrok voor tentoonstelling 2e Wereldoorlog

Museum In ’t Houten Huis staat van 19 december tot 5 mei stil bij de Tweede Wereldoorlog in de regio en 75 jaar bevrijding. Voor de tentoonstelling zoekt het museum nog bevrijdingsrokken die tentoongesteld mogen worden. U kunt deze nationale feestrok een plek geven in de tentoonstelling door het uit te lenen: museum@houtenhuis.nl


lees verder...

meer nieuws

agenda

Laatse museumjeugduniversiteit en nieuwe reeks

Woensdagmiddag 11 december komt ingenieur Wouter Zomer alles vertellen over onze dijken. Hij onderzoekt hoe sterk, of eigenlijk soms ook hoe zwak, onze dijken zijn. De gevolgen kunnen natuurlijk desastreus verlopen. Hij doet dit als laatste in de serie museumjeugduniversiteit in De Rijp. De trouwe studenten tussen de 8 en 12 jaar die zich hiervoor inschreven, krijgen dan hun verdiende diploma.
In de periode februari tot juni staat een nieuwe serie op stapel met de snelste fiets(st)er - en misschien wel de snelste fiets - ter wereld, de boswachter van de Eilandspolder, schilder Sebastiaan Groot en iemand die verhalen vertelt uit de Tweede Oorlog. Houd deze site in de gaten, binnenkort meer nieuws!  lees verder...

meer agenda