zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Programma Walvisweken 13 juli - 24 aug.

Ook dit jaar organiseren Het Scheepvaartmuseum, het Wereld Natuur Fonds, Ecomare en wijzelf de Walvisweken.

De activiteiten zijn op woensdagmiddagen van 2 tot 3 uur. Bestemd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

lees verder...

Positieve reacties van scholen

Bij de tentoonstelling over molens hebben we een educatieprogramma gemaakt voor de basisscholen. 440 Kinderen zijn de afgelopen weken bij ons op bezoekgeweest.

Lees de reacties.

lees verder...

Culturele ontdekkings(fiets)tocht, langs vissers, kunstenaars, monniken & molenaars

De route is een echte ‘Culturele Ontdekkingstocht'. U bepaalt zelf de lengte: 60, 42 of 31 kilometer. Het is een tocht langs kleine en grote ontdekkingen uit heden en verleden.

De route voert onder andere langs het kleinste winkeltje van Noord-Holland, een prachtige beeldentuin in Grootschermer, de bijzondere bedevaartkapel OLV Ter Nood in Heiloo, de slotkapel in Egmond aan de Hoef, de culturele buitenplaats Kranenburgh in Bergen.
lees verder...

meer nieuws

agenda

Leven van de wind, Molens van het Schermereiland

De windmolen heeft in de historie van het Schermereiland een belangrijke rol gespeeld. Hij droeg bij aan de bloei van de dorpen Graft en De Rijp.
Vanaf het begin van de17e eeuw zijn er bij elkaar ca. 80 polder-, koren- en industriemolens werkzaam geweest op het Schermereiland en in de aangrenzende Starnmeerpolder. lees verder...

Herinneringen aan molens

In de galerij van het museum ziet u een kleine foto-expositie die aansluit bij de tentoonstelling Leven van de wind.

Soms ziet u een prachtig landschap; niets dat meer herinnert aan een van de 80 polder-, koren- en industriemolens die er ooit op het Schermereiland en in de Starnmeer hebben gestaan.
lees verder...

Te zien in het Raadhuis Graft

Tentoonstelling en boek over de tuinderijen in de Eilandspolder.

Dit jaar bestaat Camping Welgelegen in Graft 50 jaar.
De Oudheidkundige Vereniging (OHV) Het Schermereiland en wijzelf schenken hier met een boek en een tentoonstelling aandacht aan.  De OHV maakte het boek Tuinderijen van toen, Welgelegen in de Eilandspolder.
lees verder...

meer agenda