zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.
nieuws

Verhalen over verzamelen

Museum In ‘t Houten Huis herbergt op dit moment een prachtige tentoonstelling over verzamelingen onder de noemer van HEEL BIJZONDER, mijn unieke verzameling.  Elf fanatieke verzamelaars hebben het mooiste van hun collectie uitgestald. Françoise van Essen-Weltering (chocolademallen), Mart Noome (iconen) en Jenny Mulder (pop-up boeken) geven op 24 maart een inkijkje in hun verzamelingsactiviteiten. Zij zijn aanwezig tussen 14.00 en 16.00 uur.
 
 

lees verder...

Henk Tol langer in huis

De interesse in de pentekeningen en gouaches van Henk Tol  in Museum In ’t Houten Huis is behoorlijk. Reden genoeg om het publiek de mogelijkheid te bieden de komende zondagmiddagen nog te genieten van het herkenbare werk in het polderlandschap rond de Schermer, Beemster en de Eilandspolder.  Was getekend is nog tot en met 31 maart te bezoeken.
De tentoonstelling, die is samengesteld met de vrouw van Henk, Riet Tol, toont de bezoeker een greep uit de vele illustraties. Hierbij is gezocht naar een combinatie van de originele prenten mét de boekwerken. Als geen ander weet Henk Tol (1931 – 1987) de sfeer van het landschap met de molens, het water, de dijken treffend weer te geven. 

lees verder...

Welkom Erik Luik

Wij beginnen het nieuwe jaar met een nieuwe beheerder/conservator: Erik Luik. Hij is de opvolger van Jenny Mulder. Erik komt uit de museumwereld. Hij heeft onder andere gewerkt bij het Stadhuismuseum Zierikzee, het Molenmuseum in Koog aan de Zaan en het Zuiderzeemuseum. We zien de toekomst met hem met vertrouwen tegemoet en wensen hem veel succes.
Gelukkig Nieuwjaar!

lees verder...

meer nieuws

agenda

Heel bijzonder, mijn unieke verzameling

De tentoonstelling Heel bijzonder, mijn unieke verzameling toont een diversiteit aan objecten van verzamelaars uit de regio. Er is een keuze gemaakt uit aanmeldingen die het museum ontving na een oproep in de media.

Dit is de laatste tentoonstelling onder supervisie van conservator/beheerder Jenny Mulder. U ziet elf verschillende verzamelingen, smaakvol tentoongesteld. 
 

lees verder...

Was Getekend - Tekeningen van Henk Tol

Deze tentoonstelling toont pentekeningen en gouaches van de veelzijdige kunstenaar. De werken zijn door het museum en mevr. R. Tol-Beers uitgezocht uit de rijke privéverzameling en voor een deel afkomstig uit onze eigen collectie.

Henk Tol (1931 – 1987) had zijn werkkamer/atelier in Middenbeemster in de schaduw van het museum Betje Wolff. Hij werd geïnspireerd door het cultureel erfgoed. Rond zijn tekentafel stond een verzameling aan voorwerpen ‘model’.. 

lees verder...

meer agenda