zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.

Tentoonstellingen:
Symbolen voor het oprapen, 21 mei t/m 27 oktober
Door vrouwen, voor vrouwen, de Rijper jaren van Wolff & Deken, t/m 23 juni nieuws

Tentoonstelling slibaardewerk Gouden Eeuw open

Ruim 100 zeer uiteenlopende huiselijke voorwerpen van aardewerk uit de Gouden Eeuw, prijkt vanaf heden in de nieuwe tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Twintig bruikleengevers hebben hun verzameling Noord-Hollands slibaardewerk uitgeleend.  Samen met de eigen collectie van Museum In 't Houten Huis, is er een bijzonder overzichtstentoonstelling ontstaan. De thematiek die op het 16e en 17e eeuws slibaardewerk is te vinden, staat centraal. 
lees verder...

Maria-Lijntje gereed voor vaarseizoen

De Maria-Lijntje is gereed voor het nieuwe vaarseizoen. Onze museumboot is nu door de geplaatste ramen nu ook geschikt voor minder weer.

lees verder...

Balein voor De Balein

Museum In ’t Houten Huis heeft een stuk balein geschonken aan Basisschool De Balein in De Rijp. De huidige conservator Jenny Mulder en haar opvolger Erik Luik hebben met dit cadeau de school bezocht. Juf Brenda Schekkerman heeft dit unieke object in ontvangst genomen. Deze ontmoeting is een opmaat van een nieuwe serie educatieprojecten; een samenwerking tussen de school en het museum.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Symbolen voor het oprapen

Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019
Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd. 

lees verder...

Stedelijk Museum Alkmaar toont slibaardewerk

 
Als tweede in de reeks sateliettentoonstellingen over Noord-Hollands slibaardewerk onder de titel Symbolen voor het oprapen, toont Stedelijk Museum Alkmaar in vitrines van het museumcafé, een selectie. Het Archeologisch Centrum gemeente Alkmaar presenteert in dezelfde vitrine Misbaksel uit Alkmaar. Alkmaar was lange tijd de productieplaats van het Noord-Hollands slibaardewerk.


lees verder...

Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar .

lees verder...

meer agenda