zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Museum open vanaf 1 juni
Wij hopen u snel weer in het museum te verwelkomen. Wij vragen u een datum en aankomsttijd te reserveren: reserveren@houtenhuis.nl  (Indien deze link niet direct werkt, dan kunt u beter via uw mailaccount reserveren@houtenhuis.nl intypen). 
U krijgt van ons dan spoedig een bevestiging. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag. U kunt een tijdslot reserveren, dat is elk half uur tussen 13.00 en 15.30 uur.

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Tentoonstelling
Beklemmend & Bevrijdend  is verlengd tot en met 9 augustus 2020. 
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
Presenteer het verleden, 9 minipresentatie van leerlingen van groep 8 van basisschool De Balein.

Verwacht
Jan Groenhart verplaatst naar 2021
Landschappen van kust tot polder, 
Jan Groenhart is een succesvol landschapsschilder. Vanaf medio 2021  toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. 

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

nieuws

Welkom terug!

Gelukkig openen wij de deuren van Museum In ’t Houten Huis vanaf 1 juni (Tweede Pinkersterdag zijn we ook open!) van donderdag tot en met zondag. De openstelling is ingericht op de anderhalve meter samenleving. Wel is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl Middels diverse tijdslots kunt u een keuze maken op welke datum, rond welk tijdstip u ons wilt bezoeken. Na een aanvraag krijgt u van ons zo spoedig mogelijk een bevestiging. Komt u op de bonnefooi, dan bestaat de mogelijkheid dat het bezoek – op dat moment – niet mogelijk is.

lees verder...

Vitrines in zicht

Met de crowdfundingsactie om de eerste nieuwe vitrines te laten maken door onze ‘locals, firma Velthout uit Graft, zijn we bij € 1800 aangeland! Om die vitrines – een hoge en lage – te realiseren, is € 2100 euro nog.  Dat is een opsteker van jewelste!  Geeft u het laatste financiële zetje?

Donateurs kunnen een bedrag € 50 overmaken  op het rekeningnummer van Museum In ’t Houten Huis in De Rijp: NL77 ABNA 0843 5916 84 onder vermelding ‘vitrine’. Minder of meer geld doneren mag ook maar dat heeft invloed op de tegenprestaties die geleverd worden.
lees verder...

Open per 1 juni

Gelukkig kunnen we per 1 juni weer open! Weliswaar op 1,5 meter van elkaar en niet allemaal tegelijk, maar toch, het is een begin. Deze begrenzing klinkt eenvoudig maar er moet nog veel voorbereidend werk worden verricht om de gezondheid van bezoeker en onze vrijwilligers en medewerkers te waarborgen. Bovendien zal een bezoek vooraf gereserveerd moeten worden.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Beklemmend & BEVRIJDEND!

Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Johan Vet en Jan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen. Te zien tot en met 9 augustus 2020. lees verder...

meer agenda