zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.nieuws

Schenking: blokkendoos

De ouderen onder ons kennen ze nog wel; de blokkendoos. Een houten doos met perfect passende houten blokjes, bogen, al of niet met steentjesmotief en zelfs raampjes. Onlangs kregen wij een schenking van twee blokkendozen.


lees verder...

Walvisdrol

Traan en balein, die kennen we als producten die van een walvis afkomstig zijn.

 Maar wat dacht u van dit? Dierlijke mest in een parfum?! Lees het artikel in de Volkskrant van zaterdag 30 september.lees verder...

Slibaardewerk en een walvis

Niek Hoogland is een keramist in Tegelen. Wij kwamen op Facebook een filmpje tegen dat sibaardewerk en een walvis combineert. Dat moeten we laten zien. Bij deze.
Op de website van Pottenbakkerij Hoogland meer info. Onder andere over een demonstratie sibaardewerk maken.
lees verder...

meer nieuws

agenda

MAJOLICA 2: Noord-Nederlandse majolica uit de Gouden Eeuw

U ziet een selectie uit de grootste collectie majolica uit Noord-Nederland.  De belangrijke, meest voorkomende thema's hebben we een eigen kabinet gegeven en staan verspreid door het hele museum. Leidraad is het meerjarig onderzoek dat Pieter Tichelaar naar majolica heeft verricht. 

We vertellen iets over de productiemethode, de relatief korte bloeitijd en de route die majolica heeft afgelegd via Antwerpen naar Nederland.

lees verder...

meer agenda