zoek op deze site
English Deutsch Français

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Per 1 augustus weer open van dinsdag t/m zondag van 13 - 17 uur
Reservering vooraf is niet meer nodig. Wel hanteren wij de anderhalve meter afstand en verzoeken u zich daar aan te houden. Risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn en de maaregelen op te volgen. Het gaat volgens RIVM om kwetsbare ouderen en mensen die in de risicogroep zitten. 

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Tentoonstelling
Beklemmend & Bevrijdend  is verlengd tot en met 9 augustus 2020. 
Rijke Rijpers, tentoonstelling rond nieuwe boek  Koopman in De Rijp, van 21 augustus tot en met 17 januari 2021.'
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
De kracht van de vaste collectie, toegepaste kunst van Willem en Arie Spaarman, in Rederskamer vanaf 16 juli.
Presenteer het verleden, 9 minipresentatie van leerlingen van groep 8 van basisschool De Balein.

Verwacht
Streekdrachten, eind januari tot half juni 2021
Jan Groenhart, 
Landschappen van kust tot polde, half juni tot half september 2021

Jan Groenhart is een succesvol landschapsschilder. Vanaf medio 2021  toont het museum zijn vele werken op deze tentoonstelling. 

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

nieuws

De kracht van de vaste collectie

‘De kracht van de vaste collectie’ is voor Museum In ’t Houten Huis het uitgangspunt om aandacht te besteden aan toegepaste kunst. “We gaan terug naar eind 19e, begin 20e eeuw, waar de huisschilder ook de kunstschilder was, waar vader en zoon Spaarman een welkome aanvulling vonden op hun inkomen als huisschilder”, vertelt Erik Luik, consevator van het museum. Het museum is in het trotse bezit van enkele van die interieurobjecten; slee, kast, klompen, kamerschermen, tafels. Deze worden, samen met enkele schilderijen voor het eerst bijelkaar gebracht in de prachtige Rederskamer. “We laten zien hoe men een eeuw geleden ook op een creatieve wijze aan inkomstenaanvulling deed, net als in deze coronatijd wel gebeurt.”


lees verder...

Museum beperkt open


Het museum is sinds 1 juni weer open. Bezoekers weten ons weer te vinden. Het reserveren is een eenvoudige druk op de knop geworden. De Covid 19 maatregelen worden versoepeld. Allemaal goed nieuws. 
Museum In ’t Houten Huis draait op medewerking van vele vrijwilligers en op zich hebben we daar geen klagen over. Natuurlijk; het kan altijd meer. De paradox op dit moment is dat we wel weer meer bezoekers ontvangen maar dat er te weinig gastdames en – heren inzetbaar zijn. Veel van hen zijn door de coranacrisis – zeer zeker terecht – nog huiverig zijn om achter de balie plaats te nemen. 

lees verder...

Heden open!

Op deze Tweede Pinksterdag vieren we dit jaar ook dat we weer open zijn. Na tweeënhalve maand sluiting vanwege de corona-uitbraak is dat meer dan welkom. Om ons museum te bezoeken is het nodig te reserveren via reserveren@houtenhuis.nl (zie verder www.houtenhuis.nl). Het museum is open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur, waarbij u kunt reserveren voor elk half. De voorzieningen die u tegenkomt als u binnen bent, zijn er op gericht het zo veilig en hygiënisch mogelijk te laten zijn voor de bezoeker en de medewerker.


lees verder...

meer nieuws

agenda

Beklemmend & BEVRIJDEND!

Beklemmend & Bevrijdend is de tilel van de nieuwe tentoonstelling, die ingaat op enkele beklemmende regionale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdend is de aandacht die er is vanwege 75 jaar bevrijding. Indringende interviews van Gervien Pielage en Cora Bruin zijn te beluisteren, objecten uit 1940-1945 van verzamelaars Johan Vet en Jan Wullink zijn te bewonderen net als originele foto's en documenten van de Oudheidkundige Vereniging Schermereiland en van het museum zelf. Ook heel veel aangeleverd materiaal van diverse dorpsbewoners, waaronder een inmiddels bijzondere collectie bevrijdingsrokken, zijn te bewonderen. Te zien tot en met 9 augustus 2020. lees verder...

meer agenda