zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

Per 30 september RESERVEREN VERPLICHT; dinsdag t/m zondag van 13 - 17 uur
Reservering vooraf is vanaf heden weer VERPLICHT.  Wij hanteren de anderhalve meter afstand en verzoeken u zich daar aan te houden. Risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn en de maaregelen op te volgen. Het gaat volgens RIVM om kwetsbare ouderen en mensen die in de risicogroep zitten.
Hieronder kunt u - met scrollen - naar de reserveringsknop.

Verwacht
Jan Groenhart, Landschappen van kust tot polder, 24 april t/m 19 september 2021
Streekdrachten van oktober 2021.

Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Huidge tentoonstelling
Rijke Rijpers, tentoonstelling rond nieuwe boek  Koopman in De Rijp, van 21 augustus tot en met 5 april  2021.'
Is De Rijp gered?, een kleine presentatie rondom heruitgave Gebouwd in De Rijp 2.
De kracht van de vaste collectie, toegepaste kunst van Willem en Arie Spaarman, in Rederskamer vanaf 16 juli.

nieuws

Museum 'gewoon' open


Over deregels rond corona is soms wat discussie of onduidelijkheid. Duidelijk is wel
dat het museum‘gewoon’ open is. Althans, totnader order. Wel volgen wij uiteraard de richtlijnen en  protocollen zoals de hygiënemaatregelen, voldoende afstand tot elkaar en verplichte reservering. Maar dat mag een bezoek niet in de weg staan; van dinsdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur staat de deur wijd open. En: we kunnen uw bezoek best gebruiken en bovendien is er verrassend veel te zien. Zeker in een tijd van weinig vertier en vermaak, biedt Museum In ’t Houten Huis afleiding en verdieping.

lees verder...

Ruslandvaart vanuit de Rijp


 
In voorbereiding op een nieuwe, interactieve maritieme presentatie van het museum, deze keer de Ruslandvaart. Rijper schippers hebben in de tweede helft 17e en begin 18e eeuw meegedaan aan de Archangelvaart naar het uiterste noorden van Rusland. Archangel was allesbehalve de gedroomde exporthaven van het Russische rijk. Het lag aan de Witte Zee. Het vereiste een lange zeereis om de Noordkaap heen.

lees verder...

Schenking werk Spaarman te zienHet is de tijdelijke tentoonstelling ‘de kracht van de collectie’ in Museum In ’t Houten Huis in de Rijp,  die de kleindochter van schilder Arie Spaarman op facebook tegenkwam. Haar moeder Janny Spaarman, jongste dochter van Arie Spaarman, had na overlijden nog een flink aantal werken voor het museum bestemd. “Onlangs belde de kleindochter Corina Stins ons op met de mededeling dat ze nog werk van Arie Spaarman, haar opa, namens haar moeder wilde overdragen. Ik ben direct in de auto gesprongen om dit prachtige aanbod in ontvangst te nemen”, merkt de conservator van het museum, Erik Luik, verheugd op.

lees verder...

meer nieuws

agenda

meer agenda