zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten HuisTuingracht 13
1487 AP De Rijp

We zijn dagelijks open van 11.00 - 17.00 uur (m.u.v. maandag)
Museum In 't Houten Huis heet u weer van harte welkom. Het is niet meer nodig om vooraf te reserveren. Wij volgen de coronamaatregelen zoals die zijn vastgesteld voor musea.

Nieuwe tentoonstellingen 
  • Jan Groenhart, kunstschilder, Landschappen van kust tot polder, t/m 19 september 2021
  • Fotowedstrijd 'Vang corona in beeld' in raadhuis Graft (weekend van 13.00 - 17.00 uur).
  • Streekdrachten vanaf oktober 2021.
Nieuwsbrief
Wilt u onze Nieuwsbrief ontvangen? Hier kunt u zich inschrijven: nieuwsbrief Museum In 't Houten Huis

Wat is er te zien?
Gelegen middenin het rustieke De Rijp toont dit museum de rijke geschiedenis van deze streek, het gebied rondom de Eilandspolder (Schermereiland). Wat ooit een eiland was met haringvissers en walvisvaarders. Waar reders en handelaren rijkdom brachten maar waar ook verval en armoede bestreden moesten worden. Waar Doopgezinden hun geloof vrij konden uitoefenen, waar Leeghwater zijn molens en raadhuizen ontwierp en aan de wieg stond van De Beemster. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 
 


nieuws

Bezoek Open Monumentendag


Museum In ’t Houten Huis en raadhuis Graft zijn beiden op zondag 12 september gratis toegankelijk vanwege de Open Monumentendag Alkmaar. U kunt terecht tussen 11.00 en 17.00 uur. In ons museum kan voor de laatste week het werk van landschapschilder Jan Groenhart worden bewonderd. In raadhuis Graft de foto’s van amateurfotografen over de gevolgen van het coronavirus. Bij grote drukte moet u misschien even buiten wachten omdat de organisatie coronaproef te werk is gegaan.

lees verder...

Grafter Vrou staat model


De aanleiding van de komende tentoonstelling over streekdrachten komt voort uit de vraag of er een specifieke dracht bestond voor het Schermereiland. Het antwoord krijgt u op de tentoonstelling, die met inbreng van onze gastconservator, Leontine Kuijvenhoven, is vormgegeven. Die vraag borrelde op na de bewondering van een van de kleine portretten van Noord-Hollandse vrouwen die in 1556 door anonieme schilders zijn vastgelegd. Onder hen de Grafter Vrou. Zij wordt de beeldbepaler van ‘Streekdrachten, van kust tot kust’. Haar kleding is gedetailleerd, vervaardigd door Aaf Steur uit Volendam en het fotomodel is haar kleindochter Lisanne, die poseert als een volleerde vrouw uit 1556.

lees verder...

Nieuwe aanwinstHet museum krijgt met enige regelmaat objecten aangeboden. Een aanwinstencommissie buigt zich er dan over of het binnen ons verzamelgebied past. Soms is het meteen duidelijk en aanvaarden wij het object met enige gretigheid; neem nou de ellemaat uit de fourniturenwinkel uit De Rijp. Deze is geschonken door Co Leguit en komt uit de winkel van overgrootmoeder Maartje van Marken uit het begin van de vorige eeuw.

lees verder...

meer nieuws

agenda

Museumjeugduniversiteit vanaf september!

Vier professoren, experts of wetenschappers geven college in De Rijp over onderwerpen als walvisjacht, fotograferen met drones, energie en aquariumvissen. Nieuwsgierige en vraaggrage kinderen kunnen vanaf eind september weer terecht bij het museum. De inschrijving is gestart  Inschrijven kun je hier.


lees verder...

meer agenda