zoek op deze site
English Deutsch Fran├žais

Museum In 't Houten Huis


Tuingracht 13
1483 AP De Rijp
T 0299 - 671286

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. De arme veengrond dreef hen het water op. Het waren Sontvaarders, haringvissers en walvisjagers. Thuis verdienden reders, kooplui, touwslagers, kuipers en andere ambachtslieden hun brood met de scheepvaart.

Tentoonstellingen:
Symbolen voor het oprapen, 21 mei t/m 27 oktober
De nieuwe Rembrandt: Sebastiaan Groot, winnaar tv-programma Project Rembrandt
t/m 10 november

Actuele openingstijd: 16 oktober 2019 t/m 14 april 2020
                                   di t/m zo van 13.00 - 16.00 uur


nieuws

Maak je eigen familiewapen

Wie vindt het leuk een eigen familiewapen te maken? Op 23 oktober (13.30 – 15.30 uur) geeft Evalien de Lange van de Boetserie een workshop voor kinderen in Museum In ’t Houten Huis. Zij gaat met hen aan de slag met klei om te boetseren in een formaat van 20 x 20 cm. Dat wordt dan gebakken en het familiewapen kan boven de deur! Het is wel leuk om vooraf na te denken over een ontwerp van een familiewapen.
Kinderen in de leeftijd tussen 6 en 10 jaar kunnen zich opgeven via Museum In ’t Houten Huis: museum@houtenhuis.nl Wees er snel bij want er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen. De entree is slechts 2 euro!


lees verder...

Winnend doek groots in De Rijp

 
Het winnende schilderij Een Vallend Boek van Sebastiaan Groot uit het populaire tv programma Project Rembrandt, hangt groots in De Rijp. Samen met Rembrandt als Apostel Paulus, komen beide werken rechtstreeks uit het Rijksmuseum. Hiermee is de eerste overzichtstentoonstelling van het jonge schilderstalent, met 17 werken, een feit. Deze tentoonstelling De nieuwe Rembrandt  is tot 10 november in Museum In ’t Houten Huis te zien.
lees verder...

de nieuwe Rembrandt

Sebastiaan Groot, winnaar Project Rembrandt
 
Hij ‘hangt’ al in het Rijksmuseum als aanstormend schildertalent en won het populaire tv programma Project Rembrandt. Sebastiaan Groot exposeert in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp vanaf 2 augustus, 15 werken, schetsen en werken o.a. uit het programma.
 
Na acht intrigerende uitzendingen kwam Sebastiaan als onbetwiste winnaar van Project Rembrandt uit de bus en hij kan sindsdien terecht in elk museum. De 21-jarige student kunstgeschiedenis uit Egmond liet een  grote indruk achter bij de vakjury van Project Rembrandt. Het winnende meesterwerk ‘Een vallend boek’ is nu in het Rijksmuseum te bewonderen en  de schets, met uitleg van de jonge meester zelf op tv-scherm,  is te vinden in De Rijp. Een ander winnend doek is van de oma Nel Belleman van Sebastiaan, Sebas voor intimi. Dit ontroerende schilderij hangt in de galerij, net als de naaktcompositie, de olifant in Blijdorp en de gitarist e.a.
 
Tentoonstellingsperiode: 2 augustus tot en met 10 november 2019


lees verder...

meer nieuws

agenda

Symbolen voor het oprapen

Symboliek & slibaardewerk uit Gouden Eeuw
van 21 mei tot en met 27 oktober 2019
Beeld spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Communiceren met symbolen is nog steeds dagelijkse kost en bevindt zich om ons heen, op de apps van onze smartphones en als verkeersbord in het verkeer. Museum In ’t Houten Huis duikt aan de hand van Noord-Hollands slibaardewerk uit de Gouden Eeuw in de wereld van de symboliek, met de tentoonstelling Symbolen voor het oprapen. Met een centrale plek voor slibaardewerk uit eigen collectie, aangevuld met veel bruiklenen van diverse bekende verzamelaars. Dit type keramiek is vooral opgegraven op het Schermereiland en vele voorwerpen zijn prachtig gerestaureerd. 

lees verder...

Sateliettentoonstellingen rond slibaardewerk

 
Stedelijk Museum Alkmaar toont ook een overzicht van Noord-Hollands slibaardewerk onder de titel Symbolen voor het oprapen, in vitrines van het museumcafé. Het Archeologisch Centrum gemeente Alkmaar presenteert in dezelfde vitrine Misbaksel uit Alkmaar. Alkmaar was lange tijd de productieplaats van het Noord-Hollands slibaardewerk. Museum Jan Boon uit de Rijp heeft een sateliettentoonstelling over vindplaatsen en scherven. Het raadhuis van Graft is de derde plek waar aandacht wordt besteed aan slibaaardewerk onder de titel Gedateerd in Graft, over slibaardewerk met jaartallen. Zo zijn er, met Museum In  't Houten Huis, vier plaatsen die dit bijzondere aardewerk, veelal gevonden in De Rijp en Graft, tentoonstellen de komende maanden tot 27 oktober. 


lees verder...

Gedateerd in Graft

Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft in het weekend open voor publiek. In de maanden juli en augustus van woensdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur. Museum In ’t Houten Huis organiseert jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.
De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In ’t Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar .

lees verder...

meer agenda