Altijd te zien

Het museum biedt een zeer gevarieerde collectie over de geschiedenis van regio De Rijp aan de hand van een aantal thema’s.

Als inleiding op wat u in het museum gaat zien, laten we u in de audiovisuele ruimte twee korte films zien.

De eerste film gaat over de ontwikkeling van het Schermereiland van de middeleeuwen tot nu.

De tweede film gaat over de strijd tegen het water en over de droogmakerijen. Hierin speelt Jan Adriaansz Leeghwater (in 1575 in De Rijp geboren) een belangrijke rol.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave >>

Begane grond

Op de begane grond worden de thema’s haringvisserij, walvisvaart en zeevaart belicht aan de hand van oude zeekaarten, journalen, prenten, scheepsonderdelen, modellen van haringbuizen, walvisbotten en baleinen voorwerpen. Een door Rijper walvisvaarders meegebrachte kajak uit Groenland is een topstuk uit de collectie. Over deze kajak, de zeevaart, en de haringvisserij zijn kleine audiovisuele presentaties te zien.

In de achttiende eeuw was in het huidige pand een weeshuis gevestigd. De oorspronkelijk herenkamer is nu ingericht als werkkamer van een haring- en walvisreder uit De Rijp. Een deel van de objecten komen uit de nalatenschap van Jan Boon jr., de laatste grote reder van De Rijp. Deze zijn door de Stichting Jan Boon in bruikleen gegeven.

In 2021 wordt in de Rederskamer een touchscreen geplaatst waarop interactief twee oude atlassen – van Blaue en van Van Keulen – uit de 17e eeuw digitaal doorbladerbaar zijn gemaakt en waarop de handel, vanuit De Rijp, naar de Oostzeelanden is te volgen.

Verder aandacht voor de huisschilder Arie Spaarman (18e / 19e eeuw) en geschilderde portretten vervaardigd door de in De Rijp Geboren schilder Jan Kieft (1798-1870)